вторник, 15 февруари 2011 г.

из "Дневник" на Чудомир

ЧУДОМИР - (1890 - 1967)
Историята се повтаря - източно и западно влияние. Русия се стреми към открити морета на запад, Западните сили се стремят към изток. А ний сме по средата. И ако една балканска страна попадне под руско, другата непременно трябва да е под английско. И сякаш ний, съседите, вечно ще враждуваме, вечно ще пуши на Балканите.
·       
"Литературен фронт" е повече политически фронт, отколкото литературен. Няма ни един свестен разказ, ни стихотворение. Такъв е и "Литературна[я] газета"57. Такова е времето.
·       
Бях на село и като си дойдох, научих за смъртта на Елин Пелин. Клетият, той имаше болно сърце. Види се, то му е направило тази лоша шега. Един селски даскал без особена култура, без много скитане из чужбина - така - просто самораслек, както казват у нас, роден художник. А това, дето се мъчат да го правят социален и не знам какъв - вятър! Той си е просто един добър писател, а щом е добър, ще е и социален, и национален, и т.н.
·       
В никоя друга област е невъзможно да се промъкне мошеник, нахалник, подлец, некадърник и пр., да заеме видна длъжност и да е ценен от началството. Това е възможно само в политиката и то сигурно в нашия политически живот само
·       
Изобщо българите могат да се разделят на две категории кривогледи - едните кривят очи към Изток, а другите към Запад.
·       
"... Преходен период, ще се помъчим малко, ще потърпим лишения." Откак съм се родил, периодът е все "преходен" и все трудности преодоляваме. В началото, от буржоазен строй към социализъм, след това от социализъм към комунизъм - хай, да му се не видят преходните периоди макар, кога се не свършиха!
Аз съм вече в "преходния период" между живота и смъртта и няма да се оправят работите.
·       
Чудно нещо, колкото по-усилено електрифицираме страната си, толкова по-тъмно става.
·       
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили!
·       
Чиновник - отвратително нещо. Толкова много пъргави, работливи, честни и акуратни дребни занаятчии и търговци, като станаха чиновници се обърнаха на лентяи, айнаджии, злоупотребители...
·       
Бракът е едно скучно угощение, при което най-напред се изяжда десерта.
·       
С плач идва човек на тоя свят и с хъркане го напуща.

2 коментара:

  1. Скоро и аз го четох „дневника“ на Чудомир, всъщност редовно си препрочитам по някой разказ. Но това което казва за “литературен фронт“ ме прати към „задочните репортажи“ на Георги Марков. Дори в момента съм на тях, ако не си ги чел ето линк http://chitanka.info/lib/text/2898/79#textstart

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Росене!
    Чета Чудомир с интерес, защото казва много нелицеприятни неща за системата. Чета си редовно и Георги Марков. Той направо разбива онази соц. система на пух и прах. Велик е.
    Поздрави, Ненчо!

    ОтговорИзтриване