четвъртък, 8 септември 2011 г.

У ЛЕНКИНОТО КАФЕНЕ V


Тримата приятели от рано са заели местата си в кафенето и прелистват сутрешните вестници.
- Леле! – възкликва Тенката – Японци щели да строят ресторант на луната! Цъ,цъ,цъ! Ето, вижте ако не вярвате! – и понеже вижда, че го гледат недоверчиво, им подава вестника.
- Да бе, да! – репликира го бай Петко – Аз пък имам ранчо на Марс. От три века не съм го посещавал. Сигурно се е натрупала много трева за скубане.
- От японците всичко може да се очаква! – подкрепя тезата от вестника Спиро – Ако искате да знаете, за мен те и без това са извънземни. Ако поискат, ще построят небостъргач в дълбините на тихия океан. Не знам дали има нещо, което може да им се опре – било в строителството, било в производството. Инженерната им мисъл е на световно ниво, да не кажа и повече. Скоро четох някъде, че използвали маха на пеперудите за производство на алтернативна енергия. И го вярвам!
- Чудо голямо! Те са изтрещяли отвсякъде! – обажда се Тенката – Но ако и да са голямата работа, ако им дам чук и тел, няма да ми направят нищо. Докато ние, българите, с чук и тел всичко правим, нали така.
- Да, защото сме примитиви в сравнение с тях. – уточнява Спиро.
- Примитиви сме, друг път! – удря го на чувство Тенката. – А кой е измислил компютъра, а? Да не е Джонатура Атанасура, а! А кой държи световния рекорд по скок на височина за жени. Не е ли Стефка Костадинова. Ако искаш да знаеш, японците са дребни и невзрачни хорица. И с тия тесни оченца, всичко им изглежда наопаки.
- Е, айде сега, ще се заяждаме! – не е съгласен Спиро - Аз не съм казал, че българите сме нищо, казвам само, че японците са много яки във всяко отношение. И в доста неща ни превъзхождат.
- Ама във футбола са по слаби от нас! – вмъква внимателно бай Петко.
- Това не е сигурно! – продължава Спиро – Защото женският им отбор по футбол скоро спечели световното първенство. А мъжкият им отбор от няколко години се класира на световни квалификации. Докато ние…
- Падаме от Англия у дома с три на нула.- прекъсва го Тенката, който е върл почитател на българският национален отбор по футбол.
- Все пак е Англия, не е Тринидад и Тобаго. – успокоява го Спиро.
- Че ние с този състав и от Тринидад и Тобаго ще паднем. – налива ново масло в огъня бай Петко.
- За всичко е виновен Бойко Борисов – заключава Тенката.
- Че защо пък той ще е виновен? – недоумява Спиро.
- Защото мерника му е все в магистралите, а за българския футбол не прави нищо.
- Какво може да направи той? – пита Спиро – Да влезе на терена да играе ли?
- Например може да говори с Бербатов да се върне в националния отбор. Може да не подкрепя Лечков за кмет на Сливен, може да намери европейски пари за българския футбол. Нали той самият играе там в някакво селско отборче.
- Да, но магистралите са по важни от футбола, не мислиш ли? – пита го Спиро.
- Не мисля! – ядосва се Тенката – Само футболът може да обедини нацията, така както го направи през 1994 г. в САЩ.
- Да, но футболът е просто един спорт, а магистралите са за всички! – държи на своето си Спиро.
- На всички, друг път! – не се съгласява Тенката! – При тоя скъп бензин, какво ме топли мен че ще стигам за 5 часа от София до морето. Нищо. Защото магистралите са за богатите, а футболът е за бедните, разбра ли сега? Аз мога да си седя пред телевизора и да си гледам мач, а ти не можеш да си седиш вкъщи и да си на морето едновременно.
- Тука вече се съгласявам с теб! – предава се Спиро
- Ще се съгласиш, я, къде ще отидеш. И не само това, ами сега ще почерпиш по едно кафе, че съм си забравил портмонето вкъщи. – прави се на ударен Тенката.
- Нямаш грижа, брате. – кима Спиро и се обръща към барплота - Ленче, дай душичко по едно кафенце, че комай, стигнахме да консенсус. А от това по хубаво на разговора, нема!

Няма коментари:

Публикуване на коментар