неделя, 18 май 2014 г.

ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА

Хубаво нещо е туй хлябът. Без него не може никой, дори и тия, които са на сокова диета. Щото соковота диета ще свърши, но хлябът ще си остане. Но само с хляб не се живее, е записано в Библията, и комай това слово ще излезе вярно. Щото освен хляб, на народецът му трябват и зрелища. Макар че нищо ново няма да открием с това, щото още в първи век след Христа римският сатирик Ювенал е извикал на висок глас прочутата фраза „Хляб и зрелища”, с което си е навлякал гнева на римските патриции.


И оттога, та до днес, нищо ново под слънцето, както гласи друга сентенция. А днес сме още по-привелигировани от римляните, защото по едно и също време можем да гледаме не едно, а колкото си искаме зрелища. Само трябва да щракнем с дистанционното на телевизора. По едната телевизия например върви „Къртицата”, по другата „България търси таланти”, по третата „Биг Брадър”, по четвъртата „Денсинг стар”...По петата...И не стига това, но в стремежа си да печелят повече публика, оттам рейтинг, оттам спонсори, телевизиите не се свенят да използват дори децата, като ги принуждават още на крехка детска възраст да заживяват с ритъма на големите, да обличат дрехите на светската шумотевица и слава и да се състаряват преждевременно от умора и напрежение. Защото и такова шоу тече, наречено кой знае защо „Големите надежди”. Който е чел книгата на знаменития Чарлз Дикенс, ще види в това дори пошлост, а не оригиналност. И всичко в името на човека, пардон, в името на на зрелището и печалбата.

Днес всяка втора дума на тинейджърите е „забавление”, а всяка трета – „секс” Много родители се оплакват, че не могат да общуват нормално с децата си. Все повече са случаите на бягства от вкъщи, на ранен секс или употреба на цигари или наркотици. А да се държат отвратително с учителите си, това вече е масова практика. Няма психолог, който да може да се справи с ширещата се агресивност сред учениците. Така наречените социални мрежи, не са толкова мрежи за социални контакти, а място, където човек да търси пак поредното „забавление” или да излива безнаказано помия по адрес на някой или нещо. Казвам безнаказано, защото в повечето случаи одумникът си остава анонимен.

От друга страна, на възрастните хора им се предлагат безкрайно скучни и еднотипни турски или каквито и да са сапунени сериали, които са преди всичко губене на време, но което е по-страшно – водят до пристрастяване, оттам до затъпяване и до отдалечаване от истинската проблематика на обществото. И това като че ли е национална политика.

Всъщност, цялото ни общество е заразено от манията, наречена „забавление”.

И медицината не може да посочи правилното лечение. Което е много тъжно. Защото дори да останем за извесно време без хляб, без зрелища никой няма да ни остави.

Впрочем, ако няма хляб, яжте пасти!

Але-хоп!

Няма коментари:

Публикуване на коментар