петък, 28 януари 2011 г.

ИЗ "МИСЛИ" НА БЛЕЗ ПАСКАЛ

v    
Хората, свикнали да преценяват по чувства, не разбират нищо от умозрителните проблеми, защото искат от пръв поглед да ги разберат и не са свикнали да търсят принципите. Другите, обратно, свикнали да разсъждават, изхождайки от принципи, не разбират нищо от сферата на чувствата, защото търсят принципи и не виждат нищо от пръв поглед.
v    
Колкото по интелигентен е човек, толкова повече своеобразие открива у другите хора. За посредственият, всички са еднакви.
v    
Обикновено за нас са по-убедителни не доводите хрумнали другиму, а онези, до които сами сме достигнали.
v    
Ако искате ползотворно да поправите някого и да го убедите, че греши, постарайте се да разберете от коя страна разглежда въпроса, защото обикновено е прав от тази гледна точка; признайте му тази заслуга, но му разкрийте и другата страна, по отношение на която греши. Той ще бъде доволен, защото ще види, че не е сбъркал, а просто не е видял всички страни.
v    
Колко е суетна живописта, предизвикваща възхищение от сходството с оригинала, който никого не възхищава.
v    
Любознателността е само суета. Най-често искаме да знаем, само за да можем да го покажем.
v    
Защо хората вървят след мнозинството? Защото правото е на негова страна ли? Не, защото е силно!
v    
Има две крайности: да не слушаш разума и да слушаш само него.
v    
Трябва да познаваме себе си; дори и да не стигнем до истината, поне ще внесем ред в собственото си съществуване, а едва ли има нещо по-важно.
v    
Суета на науките. – Познанието за външния свят няма да ме утеши в мигове на горест за неведението ми в духовния мир, но овладял нравствените закони, винаги ще мога да мина без физическите.
v    
Прекалено много и прекалено малко вино; ако не му дадете никак, няма да може да намери истината; дадете ли му прекалено много, пак няма да успее.

Няма коментари:

Публикуване на коментар