неделя, 29 август 2010 г.

ТРИМАТА БРАТЯ И ЗЛАТНАТА ХАЗНА






Преди много, много години живяла вдън горите тилилейски една свирепа ламя. Тази ламя се хранела със злато, затова всяка година, по едно и също време тя минавала през селото на тримата братя и ограбвала златната хазна. Не издържали един ден селяните и се събрали на мегдана. Умували, що умували и решили твърдо и категорично да бранят своето злато. Тримата братя се заели със специалната задача да опазят хазната от ламята.

Най-напред хазната се заел да пази най-големият брат. В продължение на цяла година той изнасял тайно златото от хазната с уговорката, че го крие на по-сигурно място и ламята няма да може да го открие. Изнесъл той каквото изнесъл, когато една нощ ламята връхлетяла като хала и отново напълнила търбуха си със злато.

Като видели селяните колко малко злато е останало, поставили втория брат да пази съкровищницата. От страх да не дойде ламята и да го глътне направо със златото и вторият брат взел да изнася поверената му стока и да я крие по разни чуждоземски банки. И добре се справил, защото укрил повече злато от брат си. Затова посрещнал спокойно идването на страховитата ламя, която се появила един ден в селото да си търси своето.

Яла, що яла ламята, и си отишла.

Посърнали лицата на селяните. Тъгувало цялото село. Но всички таяли надежда в последния брат. Най-малкият и най-умният. Той запретнал ръкави. Преброил останалото количество злато и го огласил публично. И захванал всяка седмица да дава пресконференции в кръчмата на селото за движението на златото. Селяните се зарадвали, че този брат не ги мами и още по-упорито започнали да се трудят, за да възстановят загубите. Най-малкият брат бил също доволен от ударния труд на съселяните си.

Когато един ден по-големите братя дали знак на своя по-малък брат, че всичко е уредено, той загребал и последното злато от хазната и телефонирал на ламята, че може да идва.

Ламята била толкова ядосана, че са я измамили, та с един дъх на ноздрите си унищожила селото. Но вместо да седне и да се вайка за изгубената печалба, ламята чисто и просто си намерила друго село.

А тримата братя, ще попитате? Те заживели щастливи в чужбина с фалшиви паспорти и променени физиономии. За всеки случай си имали и охрана. И били на особена почит в тази страна, защото разполагали с твърде много пари. Даже веднъж изпратили снимка на ламята, за да види тя как си я карат бейски, седнали в една яхта по крайбрежието на Средиземно море.



П.П. Ако видите, че към ваше село наближава свирепа ламя, не се страхувайте! Тя ще вземе толкова, колкото да засити глада си. Пазете се повече от тримата братя, защото техният глад няма засищане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар