петък, 10 декември 2010 г.

ЗА ЕДИН ПРАЗЕН СТОЛ




Днес в Стокхолм, Швеция, и в Осло, Норвегия, се връчват 109-те Нобелови награди на онези учени и откриватели, „допринесли най-много за доброто на човечеството в областта на физиката, химията, медицината, литературата и опазването на мира”, според завещанието на самия Алфред Нобел

Тъжното е, че тазгодишният лауреат на наградата за мир, китайският дисидент Лю Сяобо, няма да я получи лично, нито пък негов упълномощен представител, защото се намира в китайски затвор. Лю Сяобо, китайският дисидент и правозащитник е удостоен с наградата за мир за "дългата му и мирна борба за фундаментални човешки права в Китай.”

Носителят на Нобеловата наградата за мир се определя от петчленен Нобелов комитет, избиран от парламента на Норвегия. На 8 октомври 2010 г. е обявено, че това е

Лю Сяобо, който е осъден през декември 2009 г. на 11 години лишаване от свобода заради манифеста от 2008 г., подписан и от други китайски активисти, с който призовават за политически реформи в страната.

На 12 октомври Китай обявява, че присъждането на Нобеловата награда за мир на китайския политически затворник Лю Сяобо е проява на неуважение към съдебната система на страната и призова другите държави към бойкот на наградата.

На 4 ноември посолството на Китай в Осло изпраща официални писма до няколко европейски посолства в Норвегия с искане да не присъстват на гала церемонията на 10 декември. В резултат на това 19 държави са отказали да присъстват на днешната церемония, между които са Русия, Казахстан, Словакия, Тунис, Саудитска Арабия, Пакистан, Сърбия, Ирак, Иран, Виетнам, Афганистан, Венецуела, Филипините, Египет, Судан, Украйна, Куба и Мароко.

Лю Сяобо е професор по литература в Пекинския университет, както и гостуващ преподавател в няколко университета извън Китай, включително и в Университета в Осло, Хавайския университет и Университета Колумбия в Ню Йорк. Председател е на независимия „ПЕН” център в Китай между 2003 и 2007 г. Посочван е като един лидерите в протестите на площада Тянанмън през 1989 г. След това е прекарал 20 месеца в затвора и 3 години в "трудово-образователен лагер" заради публичното оспорване на ролята на еднопартийната система и призива към диалог между китайските власти и правителството в изгнание на Далай лама в Тибет.

Един празен стол, който казва много истини за положението в Китай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар