понеделник, 20 декември 2010 г.

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО




Кажи ми какъв празник празнуваш, за да ти кажа какъв си! Започвам с тази взета от някъде и леко променена перифраза, защото покрай Коледата, забравихме Рождеството. Покрай човешкия празник, забравихме Божествения. Подмяната, която тече от години, днес е факт. При едно социологическо проучване на въпроса какво се чества на 24 декември, 99 % от хората твърдят, че се чества Коледа. И само един процент са онези, които не са забравили какво точно празнуваме на  тази дата.. А ние празнуваме Рождество Христово.
Ето как Рождеството е записано в Евангелието на Лука. „А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. И тъй, отиде и Йосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем ( понеже той беше от дома и рода Давидов) , за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна. И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата. И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си. И Ангел от Господа застана пред тях и Господната слава ги осия, и те се уплашиха много. Но Ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец, повит и лежащ в ясли. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините. И на земята мир между човеците, в които е неговото благоволение.”
Случило се е едно грандиозно събитие, свидетели на което са станали само трима овчари. Къде са останалите хора, къде са управниците на града, къде са богаташите, къде е пресата, къде са медиите да оповестят радостната вест. Ако Спасителят се беше родил в центъра на града, щяха ли да повярват и да му се поклонят всички останали. Едва ли.  Малцина са тези, които имат сърца за Бога. Малцина са истинските вярващи. И днес тези вярващи няма да ги видите по медиите и няма да четете в пресата за тях. Защото телевизията и пресата се занимават с дядо Коледа. Но не и с Христос, Спасителят.
Дядо Коледа може да ни направи щастливи – за малко време. Христос може да ни направи щастливи завинаги. Дядо Коледа го виждаме веднъж годишно, Христос е винаги с онези, които вярват в Него. Дядо Коледа може да ни даде тленен подарък, Христос може да ни даде нетленен – вечния живот. „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16)
Кажи ми какъв празник празнуваш, за да ти кажа какъв си!
Честито Рождество Христово!

2 коментара:

  1. тази кокаколена коледа която се пробутва на хората, няма нищо общо с Рождество Христово. надали може да се каже нещо по уместно от това което си написал и да се напомни на заблудените овце за какъв празник всъщност става дума.
    Весели празници Ненчо:D

    ОтговорИзтриване
  2. Весели празници и на теб, Росене!
    Успех!

    ОтговорИзтриване