събота, 11 юни 2011 г.

У ЛЕНКИНОТО КАФЕНЕ

Сутрин. Тримата приятели от квартала – бай Петко, Спиро и Тенката, си пият кафето при Ленчето и бистрят политиката на гладно. Спиро чете новия вестник и току-подвиква.
- Мама му стара, нашият премиер бил най-бедният в Европа, четохте ли?  Чак ме е срам от него. ..Така пише тука, не лъжа!
Тенката му приглася.
- Затова в Европата никой не ни взема насериозно,  Спиро! Беден премиер, бедна държава – ама или е наистина бълък или краде така, че никой да не разбере.
Бай Петко не може да не се намеси.
- Всички крадат, той да не мислите че прави изключение. Къде отиват парите от митниците, мислите. Бие го парата, ви казвам, та две не види.
- Наше момче е, народно! – опонира им Спиро. – Като малък филия с мас е ял и картофки си е вадел от нивицата. На такъв мога да му вярвам, не е като някое юпи.
- И аз съм ял филии с мас, но както виждаш, не съм станал премиер – засяга се бай Петко.
– То не става само с ядене, и акъл трябва! – хваща се за рекламата Спиро.
- К`во е това юпи, бе Спиро, не съм го чувал? – пита Тенката.
- И аз не знам какво е точно, но пък купешко ми звучи, може би е технократ от нов вид, ново поколение политлумпени, дето се учили в чужбина и главите им пращят от знание, такова нещо, де!
- Те като им пращят главите, нещо смислено да са направили! – емва го Тенката. – Главите им са пълни само с комисионни и с консултантски хонорари  и с к`вото може да падне от някъде. Аз предпочитам главите им да са празни, щото да се вслушват у хората и да милеят за народа. Ама кой ти гледа днес народа…Смирненски като е писал „Приказаката”, днешните политици е имал предвид.
- Тъй, тъй! – съгласява се бай Петко. - Ами чухте ли, че Корнелия Нинова я нахапало куче.
- Това куче трябва да е било правителствено, щом е заръфало опозицията. – върти очи Тенката. – Що не ухапа някой гербер, а? Направо ми мирише на лов на вещици.Станишев едно време от това се опасяваше и ето на, стана си баш така.
- Какъв лов на вещици те гони, Тенка, просто кучето е било разгонено, и мъжко при това. Случила се Корнелия, можеше да се случи и Мая Манолова, въпрос на късмет.
            - А какво ще кажете за онова изказване на Уорлик, че у нас имало две съдебни системи – една за бедни и една за богати. – отклонява разговора Спиро
            - Прав е! – бърза да вземе думата бай Петко. – Че дали не са и три. Да сте видели един магистрат да влезе в затвора. Или един политик, или бизнесмен. Три години дадоха условна на онзи, дето лъгал за милиони с ДДС-то – Ковачки ли, как беше?
            - Ама защо трябва Уорлик да ни го казва, ние не го ли виждаме? – пита Тенката.
- Нали знаеш, че Темида държи една везна. – обяснява Спиро. – Макар и с превръзка на главата, тя гледа кой какво слага на везната и дали тежи достатъчно.
- Ако питат мене – пали се бай Петко – всички политици са за затвора, барабар с Темидата. Но понеже те няма да отидат при Вальо Топлото,  аз затова мисля да бягам от тука.
- Че къде на стари години, бе старче? – пита Спиро. – Кой е приритал за теб?
- Внуците ме викат в Англия. Мисля лятото да отида. Казват, че търсели много охранители. Искат само да се оправя с английския.
- Ми ти нали бъкел не вдяваш? – кокори се Спиро.
- Затова завчера се записах на интензивен курс. За два месеца и съм готов. Само дето още не съм решил като отида там за либералите ли да бъда или за консервите. Ама и това ще се нареди. Аз само да стъпя един път на Хийтроу…Ленче, дай по едно кафенце от мен. Аз черпя. За ингилишкото ми бъдеще…Плиийз!

Няма коментари:

Публикуване на коментар