понеделник, 2 май 2011 г.

ПЪРВОМАЙСКИ ПОДХОД

 Ненчо Добрев, Иво Балев



Враца. Тържество по повод 90-годишнината от основаването на футболния клуб "Ботев" Враца ще се проведе днес...
От 17:30 часа на стадион Христо Ботев" започва приятелски мач между ветерани на "Ботев" Враца и сборен клуб от ветерани на софийските клубове. Участие в мача вземат министър-председателят Бойко Борисов, министрите Тотю Младенов и Мирослав Найденов.
01 май 2011 07:38 Агенция "Фокус"

***
Вчера в късния следобед тъмен субект в шлифер и каскет, влезе в редакцията и остави флашка, придавайки си такъв образ, сякаш ни завещава Мойсеевите скрижали.
Прослушахме файла от флашката - оказа се извънредно заседание на кабинета, проведено в паузата между първо и второ полувреме на горецитирания футболен мач с участието на ветерани, министри и премиер.
Следва стенограма от заседанието.
***
БоБо: Министри, събрал съм ви в тази ухаеща на мъжка пот съблекалня, за да ви споделя мислите си във връзка с днешния празник на труда - първи май, неделя. Ние отбелязваме Деня с труд, но аз искам да помислим с тая глава (чува се почукване на дърво), как да направим празника привлекателен и за българския народ, прочут с трудолюбието си, което споменавам не от популистки съображения, а защото съдя по себе си. Аз се трудя навръх 1 май, ето вие също опъвате каиша като едни достойни синове на работническата класа.
След падането на социализма 1 май продължи да е официален празник, но държавната власт изостави ангажимента си към трудещите се, които не са изгубили желанието си да манифестират своята работническа солидарност. Този празник е червен, дума да няма, Знаете, че Комунистическата партия мен ме е травмирала още от свинскомасления ми период, но ние не можем с лека ръка да отхвърлим доброто от ония времена. Ето аз виждам желанието на моя народ да излезе по улиците и шосетата в този макар дъждовен ден.
Тричко Тричков*: Тия, да ви кажа, протестират срещу цените на горивата...
БоБо: Трай бе, шушумиго, това не са протестанти, а манифестанти! Винаги съм казвал, че единственият проблем на правителството е лошата комуникация, а ти си с последно предупреждение. Мери си артикулациите.
Tzv Tzv: Нашият премиер е забележителен с това, че постоянно мисли за народа си. С едната ръка рита благотворително, с другата мисли за народа си.
БоБо (обидено): Но казват, че не съм слънце - да огрея навсякъде.
Тричко: Слънце сте, г-н премиер - вие ту изгрявате над "Белене", ту залязвате. И слънчевият диск цопна в мътните води на гьола, ако позволите да ви възпея по тоя начин, за да загладя неприятното впечатление отпреди малко.
БоБо: Какво?! Някой каза ли нещо?!
Ал-Рашидов: Колегата Трайков потвърди моята теза, че както човекът изпитва потребност от изящното, така и държавата има нужда от национална култура. Трудът на твореца е ужасен, тежък, неблагодарен. Гърчиш се като змия на жарава, пари харчиш, напъваш се и никак не можеш да знаеш - шедьовър ли ще снесеш, или поредното унило изпражнение. Това във връзка с деня на труда го казвам.
Росен Олелиев: А според мен колегата Тричко казва, че само вие сте способен да огреете навсякъде. Вие сте откривател и както откривате магистрални лотове, така ще преоткриете Първи май. Ще ви направим хубаво тържество с рязане на ленти и моми с питки.
Tzv Tzv: Моите момчета ще се погрижат за излезлите по улиците да почувстват духа на празника и да осъзнаят, че са на манифестация, независимо какви идеи са имали. Заедно с транспортния, военния и земеделския министър ще подредим - цивилни автомобили, таксита, маршрутки, автобуси, тирове, селскостопанска техника, военни установки и най-накрая - страшилището на южните морета - фрегатата "Дръзки"; ще я прекараме и нея по жълтите павета, колко му е. Човешкият фактор ще го строим със социалния министър - фермери, безработни, циркаджии, безработни, каруцари, безработни и т.н. Аз ви виждам, г-н председателю, как приемате парада на официалната трибуна, а от дясната ви страна стои един добър приятел, от когото зависи изпълнението на националния бюджет...
БоБо: Хубави идеи давате, момчета, само че за догодина, днеска няма да стане. А сега, раз-два, паузата свърши, да размърдаме старите си кокали и да идем да си довършим мачлето, че работата нас чака, няма кой друг да ни я свърши!
_________
* Министър от кабинета, известен с това, че публично са му правили тричане.

Публикувано във в."Сега" на 02.05.2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар