сряда, 19 юни 2013 г.

КРИВОТО ОГЛЕДАЛО НА ПОЛИТИЦИТЕ





Каквато е политическата ни класа, такъв е и политическият ни живот...Достатъчен е бегъл поглед върху политическата действителност, за да видим че политиците ни се оглеждат в криво огледало. Криво огледало, което не само не показва деформациите им, а раздува успехите им и собственото им величие. Сякаш живеят в измислен от самите тях свят...в херметична кула...Дневният ред на политиците не е дневният ред на обществото...Докато политиците се оглеждат в това огледало, никога няма да чуят гласа на народа. Докато се се чудят как да се докопат до властта и оттам до икономически облаги, народът се чуди как да оцелява. Зейнала е страшна пропаст между народ и политици. И идва времето за смяна на огледалата. Цинично прозвуча извинението на Сергей Станишев, направено в пленарна зала пред неговите съпартийци, че с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е направил огромна политическа грешка, когато само два дни преди това твърдеше, че няма да преразгледа това назначение, дори когато собствените му съпартийци надоха глас на недоволство и изказаха съмнения за сделка, движена от задкулисни интереси. И нещо повече – на призивите на партийните му структури от много градове в страната да си подаде оставката, в знак на носенето на политическата отговорност, той заявява, че имал мисия, и затова не би могъл да си подаде оставката...Какъв цинизъм...! Вкопчил се е във властта и се надява тя да му носи пожизнени девиденти. Този човек няма морал и място в политиката. И само той ли...?

Сега всички политици са склонни да се вслушат в гласа на протестите. И се разбързаха... Бързат да намалят цената на тока, да вдигнат детските надбавки, да подпомогнат първокласниците, да облекчат бизнеса от многото излишни лицензионни режима, но вече е твърде късно...защото тапата от бутилката е отпушена. Недоволството на хората е справедливо. Лицето на протеста е лицето на честния български гражданин, който иска да живее достойно в страната си. Той не протестира за материални активи, а протестира за морал. С такива политици, няма морал и достоен живот.

Едно от големите достойнства на протеста, е че хората не позволяват той да бъде яхван от никоя политическа групировка. Всъщност думата демокрация означава народно управление. И сме свидетели как 23 години преход в България няма народно управление, а има политико-олигархично управление. И ако зимата на нашето недоволство предизвика падането на правителството на Бойко Борисов, то лятото на нашето отвращение, трябва да има още по-голям ефект. Защото в този си микс, политическите партии са вредни за България...Но понеже те няма да си отидат доброволно (няма случай в историята, при който комунистите да са си отивали доброволно) ще трябва да бъдат изритани насила.

Дошло е време разделно! Време на падение и време на подем, време за събаряне и време за градене, време за събиране и време за раздяла, време за общонародна кампания „Голямото чистене в политиката” И както казва един популярен водещ, ще кажа и аз - нека играта да започне сега...! Да маахнем кривите огледала от политическите централи!

Але-хоп!

Няма коментари:

Публикуване на коментар