сряда, 11 август 2010 г.

КРАДЦИ НА ЧЕСТТА



Чета последните новини и не мога да повярвам. В австралийският град Аделаида крадци откраднали фонтан. Недейте така бе, хора! Аз разбирам да кажете в Асеновград или в Чирпан, ама в Аделаида. Това е шокиращо! Такова нещо местен човек не може да направи. Трябва да е чужденец. А познайте от един път от каква народност трябва да е чужденецът-крадец. Българин, разбира се! Щото да откраднат цял фонтан, си е направо изкуство. Явно апашите са завършили висшата тарашка школа във Факултето или в Столипеново. Ама освен това трябва да са изкарали и преквалификация при цар Киро. Или цар Сакскобургготски. Щото той краде, ама на едро. Цели гори прибира, и дворци. Майсторска класа си е той. Заквасен е в Мадридската школа.

Ама не ни е думата за царя. Цар далеко…е казал народът. Думата ни е за фонтана. И като са го откраднали този фонтан, къде ще го занесат после. За вторични суровини навярно, защото за крадците интерес представлявала металната част. Златна ли е била, сребърна ли е била, не се уточнява. Ако е така, значи и там има циганска махала. Не ми се вярва да го върнат в завода за преработка на метални конструкции. Горките аделаидци. Никак не им завиждам. Утре може електрически стълб да им откраднат. Пък що да не кажем, цялата електроцентрала. Въх!

При нас поне такива работи не стават. Тук се краде на дребно. Гепи портфейла и бяга. Толкова се учи в килийното училище по джебчийство. Щото повечето са на ниво първи клас. Ако някой изкара втори клас, него го спрягат за ромски лидер. А който стигне до трети клас – влиза в кандидат-депутатската листа на Евророма. Като депутат трябва да крадеш изкусно. Пише го в циганския устав. С апломб и вдъхновение. Но така, че никой да не разбере. Сега ще попитате какво може да краде един кандидат-депутат. Как какво! Гласове. Болеста на новата ни демокрация. Като открадне той сто хиляди гласа, иди че го стигай после. И вместо да влезе в затвора за кражба, той влиза в парламента. Ей затова викам аз на тая демокрация циганска демокрация. Вместо да вървим напред, ние вървим назад.

Всеки ден гледаме по телевизията сериала „Полицейска акция”.Защото и това е вид кражба. Обществена. Крадат на нормалните хора от времето, дето могат да го уплътнят другаде. То „Недосегаемите” ли не беше, „Килърите” ли не беше. „Телефонистите” ли не беше. Нам си кво си! И по законите на всеки сериал все свършва на най-интересното. Щото трябва да гледаш и следващия епизод. Иначе не става. Загуби ли се интереса, край с държавата. Засега успешно върви сериала „Министри в ареста”, но хората искат да гледат следващия сериал „Министри зад решетките” Да, ама не, както казваше един известен журналист.

Има ли у нас депутат дето да не краде. Няма! Щото депутатите знаят как да крадат честно. Или как да крадат с чест. Никой провинен министър не си е признал, че е крал. Всеки слага ръка на сърцето и хаката-мъката, за благото на държавата го правих. Сакън! Честен кръст. Един лев държавен не съм взел. Чист съм като момина сълза. После съдът ги оправдава. И наште наистина се оказват честни като девственици.

Ако погледнем през специалните хорски очила, ще видим, че и съдът краде. Например тринайста и четиринайста заплата и куп други привилегийки. Но може ли някой да му каже нещо на съда. А си застанал срещу съда – а си се намерил в него. С осъдително присъда. Без право на обжалване.

Затова не я разбирам аз тая демокрация. Явно не съм за тази държава. Ама къде другаде да отиде. Тъкмо си мислех да емигрирам в Австралия, но тази новина за откраднатия фонтан ме стресира. Защото излиза, че и там е същото. Май ще е по-добре да отида в ЮАР. Каквото имаше да се краде се окраде по време на световното по футбол. Сега освен едни китайски вувузели нищо друго не е останало за крадене. Тъй ще е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар